Ekincioğlu Alüminyum Eloksal Yüzey Kaplama

Eloksal kaplama, alüminyuma özel bir kaplama çeşitidir. Alüminyum bilindiği üzere dayanıklı bir metaldir. Fakat çeşitli korozif ortamlarda alüminyumun direnci yeterli değildir. Bu nedenle alüminyumun eloksal kaplanması gerekmektedir.

Eloksal işlemi sonucu alüminyumun üstünde oluşan tabakanın kimyasal formülü Al2O3 şeklindedir. (Alüminyum Oksit tabakası) Tabakanın porlardan oluşan yapısı şekildeki gibidir :

Alüminyum yüzey, bariyer tabaka ve por şeklinde görünen yapı 5-25 µm arası kalınlığında olabilir. Daha sonradan yapılacak işlemde bu oluşan porlar bir şekilde kapatılarak, sıkılaştırılarak korozif ortamlara, sıcaklığa karşı daha dayanıklı bir yapı olması sağlanır. Eloksal tabakası ne kadar sağlam olsa da, oluşan porların bir şekilde kimyasal bir prosesten geçmesi gerekmektedir.

Tabakanın şeklinden de anlaşılacağı gibi bu porlar korozyona karşı bir direnç sağlar. Eloksal işleminden sonra oluşan porlarla ilgili iki işlem yapılır diyebiliriz ;

Renklendirme İşlemi : Renklendirme işleminde eloksal kaplamadan sonra oluşan porların arası kimyasal maddelerle doldurulur. Bu da dıştan bakıldığında alüminyuma renk kazandırır. Renklendirme işleminden sonra oluşan parça dekoratif amaçlı olduğu gibi bazı sektörlerde farklı amaçlarla da kullanılabilinir. Örnek olarak ; Fırınlarda var olan bek şapkaları eloksal kaplandıktan sonra siyah renklendirme işlemine girer. Bu işlem sonucunda eğer metal yüzey işlemi kobalt sülfatla yapılıyorsa alüminyum yaklaşık 550°C’ye dayanır. Türkiye’de siyah eloksal kaplama işini en iyi yapan firma olduğumuza inanıyoruz. Önde gelen beyaz eşya üreticilerinin her boyutta bek şapkasını (ayda yaklaşık 150.000 adet) herhangi bir sorunla karşılaşmadan uzun yıllar kapladık. Yandaki görselden de anlaşılacağı gibi organik boyalar sadece yüzeyi doldurduklarından korozyona karşı bir direnç gösteremezler. Kullanım yerlerine göre bunlar zamanla aşınır, çatlarlar veya renkleri atar. Aksine elektrolitik renklendirmeyle yapılan ve sonunda siyah eloksal denilen kaplama, korozyona çok iyi şekilde dayanır.

Tespit : Tespit işlemi (fixing, fixaj diye de geçer) porların kapanarak alüminyum eloksal tabakasının korozyona, kimyasallara, ortama karşı dayanıklı olması sağlanır. Bu işlem de yine dikkat edilmesi gereken parametreler içerir. Bunlar ; Sıcaklık, kullanılan suyun temizliği ve saflığı, eğer kullanılıyorsa kimyasalın uygunluğudur diyebiliriz. Tespit işlemi sonrasında parçalar kurumaya bırakılır ve alüminyuma özel yapılan eloksal kaplama işi sonlanmış olur. Tespit işlemi sonucunda alüminyum, kendi renginde (gri hafif mat) görünür. Bu işleme naturel eloksal (doğal eloksal) denir. Kullanılanacağı yere göre bazı sektörler bunu tercih edebilirler. Örnek olarak ; Soğutma grubu üreticileri, pnömatik aktüatör üreticileri, makina parçaları üreticileri vs… Naturel eloksal sonucunda parçalar 25 µm’a kadar kaplanabilir. Sektörler kendi tercihlerini kullanacakları yere göre (korozif ortam) seçerler.

Etiketler:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,